marți, 29 ianuarie 2013

Despre vaccinurile pneumococice

In 2010 au aparut pe piata noile vaccinuri pneumococice Synflorix si Prevenar 13. Potentialul enorm de blockbuster al Prevenarului a fost dealtfel factorul principal al uneia din cele mai mari afaceri din industria farmaceutica: Pfizer, cel mai mare concern mondial, a achizitionat firma producatoare de Prevenar, Wyeth, la pretul "modest" de 68 de miliarde de dolari.

Prevenarul a fost admis pe piata initial in 2000 pentru "prevenirea imbolnavirilor cu pneumococi". Firma Wyeth a lucrat aici cu o tactica extrem de riscanta, oferind Prevenarul la un pret enorm, nemaiauzit pana atunci, de peste 100 de euro doza. Astfel, vaccinul pneumococic costa in acel moment dublu fata de toate celelalte vaccinuri recomandate luate impreuna!

O actiune de marketing extrem de rafinata, conceputa astfel incat politicienii sa fie pusi sub o enorma presiune morala, a adus rezultatele sperate: multe tari (inclusiv Germania) au inceput sa preia vaccinul pneomococic si sa-l ofere gratuit populatiei, cumparand de la concernul Wyeth milioane si milioane de doze de vaccin, ceea ce i-a adus firmei respective castiguri de miliarde. 

Ceea ce inca nu este clar este daca vaccinurile pneumococice au avut vreo influenta pozitiva asupra frecventei bolii sau mortalitatii in urma infectiilor cu pneumococi. Pe de o parte mass-media publica stiri optimiste si optimizate a caror seriozitate nu poate fi verificata, pe de alta parte vaccinarile in masa au avut efecte neasteptate asupra bacteriilor. Astfel, serotipurile continute in vaccin au fost date la o parte de alte tipuri de pneumococi care ridica riscuri mult mai problematice. Aici este numit in special pneumococul de tip 19A.   


Studii prospective de 10 ani, efectuate in Spania (Oxford Journals, Clinical Infectious Diseases, Vol. 46, Issue 2, Pp. 174-182) (mai multe detalii in germana AICI)  au dus la concluzia ca actiunile de vaccinare cu Prevenar nu au facut decat sa inrautateasca situatia imbolnavirilor de la pneumococi:
  • Since the introduction of PCV7 for children, there has been an emergence of IPD caused by virulent clones of non-PCV7 serotypes that has been associated with significant clinical changes and a decrease in antibiotic resistance.
    (de la introducerea vaccinului pneumococic PCV7 pentru copii, a aparut o crestere a bolilor pneumococice invazive cauzate de clone virulente ale serotipurilor non-PCV7, crestere care a fost asociata cu schimbari clinice semnificative si o reducere a rezistentei la antibiotice)
Un studiu controlat (Barricarte A. et al. 2007) a demonstrat de pilda ca vaccinarea cu Prevenar ar reduce cu 88% riscul unei imbolnaviri de la 7 tulpini de bacterii, in acelasi timp insa probabilitatea dezvoltarii aceleiasi boli prin alte serotipuri a crescut de 6 ori!!

Un studiu mai actual, publicat in Arhivele de Medicina Interna in aprilie 2010 (Metlay JP) arata ca vaccinurile pediatrice au consecinte negative si asupra adultilor. Analiza datelor din 48 de spitale de boli infectioase acute din SUA arata o reducere anuala de 29% la cele 7 serotipuri continute in vaccin. Concomitent insa imbolnavirile cu alte tipuri de pneumococi au crescut cu 13%. Si intrucat serotipurile de pneumococ necontinute de vaccin sunt in numar mult mai mare, vaccinarea pneumococica a dus la cresterea semnificativa a numarului de imbolnaviri pneumococice invazive. Inca o dovada ca agentii patogeni nu raspund la comenzile si gandirea simplista a vaccinalistilor.

Tot in aprilie 2010 a aparut in European Journal of Pediatrics (Chibuk TK, Eur J Pediatr. 2010 Sep; 169(9):1123-8. doi: 10.1007/s00431-010-1195-6. Epub 2010 Apr 10) o alta lucrare interesanta. Se specifica acolo deja in introducere ca in ultimii ani a crescut numarul de complicatii ale pneumoniilor cauzate de pneumococi la copii. Autorii studiului analizeaza daca acest efect a aparut datorita vaccinului pneumococic, luand sub lupa toate cele 102 cazuri de complicatii la pneumonii la copiii internati in ultimii 10 ani in clinica pediatrica Stollery din Edmonton, Alberta.      

Rezultatele analizei arata ca in perioada de dinaintea introducerii vaccinului se demonstrase existenta pneumococilor la 21% din copiii bolnavi, iar dupa introducerea vaccinului Prevenar la 26% din copiii bolnavi. Si in acest caz a fost semnalat acelasi efect prin care tulpinile pneumococice din vaccin au fost date la o parte si inlocuite de alte tulpini, deci vaccinul nu a reusit decat sa mareasca numarul de imbolnaviri si complicatii datorate serotipurilor necontinute de vaccin! La copiii bolnavi s-a constatat dupa introducerea Prevenarului de 8 ori mai des existenta unor tulpini pneumococice care nu erau continute in vaccin. Per total, dupa introducerea vaccinarii pneumococice s-a constatat o tendinta (pe care ei evident ca o numesc "non-semnificativa") a pneumoniilor cu complicatii.    

La final, autorii studiului arunca si bomboana sperantei:
  • Desi nu este clar daca aceasta crestere [a numarului de pneumonii cu complicatii] poate fi atribuita vaccinarii cu PCV7, acoperirea expansiva a serotipurilor pneumococice are potentialul de a preveni pneumoniile complicate.
Pai ce sa zica si ei? Cu alte cuvinte, ar mai trebui bagate vreo 99 de tulpini in vaccinul ala, doar-doar bacteriile s-or speria si nu s-or mai modifica! 

Si iata cum au aparut, ca la comanda, noile vaccinuri pneumococice pe piata: Synflorix de la GlaxoSmithKline cica ar fi focusat pe 10 tulpini de pneumococi, printre care vechile tulpini incluse in Prevenar (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F si 23F - zici ca suntem la bingo, nu alta!), plus noile tulpini 1, 5 si 7F. Prevenar 13 pluseaza, continand in plus tulpinile 3, 6A si 19A. Producatorii lu' Synflorix (care este ceva mai ieftin, spre disperarea concurentului GSK) par sa se bazeze in cazul tulpinilor 6A si 19A pe reactivitatea incrucisata a serurilor din vaccin, adica pe teoria ca vaccinul ar oferi o oarecare imunitate cu toate ca serotipurile concrete lipsesc din vaccin - cand eu va zic ca e ca la bingo :-( 

Publicatia arznei-telegram (o publicatie germana pt. medici si farmacisti, critica si independenta) a analizat si evaluat cele doua noi vaccinuri pneumococice si a ajuns la urmatoarele rezultate:
  • Efectul protector al vaccinurilor fata de bolile pneumococice invazive nu a fost testat clinic. S-a facut doar o comparatie directa cu reactia imunitara la Prevenar.
  • Dupa aprecierea Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA), datorita unor testari imunologice suplimentare este pusa sub semnul intrebarii efectivitatea serotipurilor adaugate 1, 3, 5 si 19A. 
  • Prevenar 13 a fost testat dupa metode stiintifice in alta versiune decat cea prezenta acum pe piata.
  • Nu exista absolut nici un criteriu cu adevarat obiectiv pentru a stabili avantajele vreunuia din cele doua noi vaccinuri.
  • Ambele vaccinuri au fost admise pe piata si pentru prevenirea otitelor, desi nu exista absolut nici un fel de criterii serologice care sa justifice vreun efect preventiv.
  • La fel de indoielnic este ca noile vaccinuri ar fi superioare vechiului Prevenar (care intre timp a fost scos de pe piata). "Pana si faptul ca noile vaccinuri ar fi macar echivalente cu Prevenarul trebuie pus sub semnul intrebarii", declara expertii.

Articol tradus si adaptat de mine.
Versiunea originala: AICI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu