vineri, 27 noiembrie 2015

Dr. Patrick Quanten - Voodoo in medicina alopata

Ne mandrim ca traim intr-o societate stiintifica. Vrem sa stim tot ce se poate sti despre absolut orice si suntem deosebit de dornici sa intelegem ce ne imbolnaveste si, prin urmare, ce trebuie sa facem pentru a evita sau pentru a remedia boala. Acest proces se bazeaza pe stiinta strict reglementata. Cautam dovezi si nimic altceva decat dovezi.

De asemenea, pretindem ca oamenii carora le incredintam sanatatea noastra, precum si stiinta pe care se bazeaza ei sa fie de cea mai inalta calitate, atat in ​​demersurile lor cat si in buna lor credinta. Acesti oameni vor face tot ce este nevoie, vor lua in considerare orice optiune disponibila, vor aduna toate informatiile, isi vor dezvolta cunostintele si abilitatile doar pentru beneficiul nostru si ne vor tine la curent in permanenta cu orice noutate din domeniu. Aceiasi oameni, ne-ar placea sa credem, nu au niciun interes de castiguri financiare, statut personal si faima, putere personala si perspective de cariera. Acesti oameni, ne-ar placea sa credem, sunt semizei, lucrand zi si noapte doar pentru satisfactia de a ne face bine pe noi.

Si apoi suntem dezamagiti. Scandal dupa scandal iese la iveala. Se pare ca nimic nu este asa cum ne-ar fi placut si asa cum ni s-a spus ca va fi. Din fericire, autoritatile, insarcinate cu organizarea si controlul sanatatii noastre (precum si serviciile aferente), reusesc sa ne convinga ca fiecare scandal a fost doar un nefericit lant de intamplari. Le pare rau; au investigat; au invatat lectiile; nu se mai poate intampla din nou. Aceste declaratii ne plac la nebunie. Ce norocosi suntem sa-i avem pe acesti semizei care au grija de ei - si de noi. Ce ne-am face fara ei?




Foto: imt ie


Ei sunt atat de demni de incredere. Ganditi-va doar la toate medicamentele potential periculoase pe care ei le controleaza; cum cumpanesc ei pe care sa le foloseasca. Si apoi mai sunt toti acei oameni care le tot pun obstacole, deranjandu-i cu fleacuri. Cat de oribil trebuie sa fie pentru semizei sa lucreze intr-un mediu unde tot felul de „stie-tot” se baga peste cratitele lor. Viata este si-asa destul de grea in aceasta lume medicala plina de altruism si devotament fata de clienti, nu mai au nevoie si de atacurile insistente ale unor ignoranti care nu sunt nici macar in stare sa execute cele mai simple teste de cercetare in mod corespunzator. Sa incerci sa le arati cum se fac lucrurile in mod competent e ca si cum ai dialoga cu un zid de caramida. Foarte dornici de a prinde si ei o bucata de ciolan, acesti ignoranti nu par sa aiba insa aceeasi staruinta in a-si dovedi valoarea faptelor si cuvintelor.

Studiile dublu-orb sunt un instrument esential in siragul nostru de scamatorii stiintifice. Fara studii de cercetare de cohorta pe scara larga, care sa dovedeasca dincolo de orice indoiala rezonabila ca o forma de tratament este mai eficienta decat un placebo, nu se poate aproba si nu trebuie sa se permita utilizarea tratamentului. Scoaterea in afara legii a asa-zisilor terapeuti si a terapiilor a caror eficacitate nu poate fi dovedita prin asemenea studii este esentiala pentru ca manualul tratamentelor sa fie imaculat. Orice afirmatii cum ca anumite tratamente nu se preteaza la studii dublu-orb, ca nu se gasesc fonduri pentru studii dublu-orb la scara larga care nu rezulta intr-un produs vandabil, ca rezultatele studiilor dublu-orb sunt falsificate prin simplul fapt ca oamenii trebuie sa se ofere voluntari pentru a intra in studiu, toate aceste afirmatii sunt doar incercari exagerate si patetice de a submina autoritatea comunitatii noastre stiintifice. Daca vrei sa faci parte din acest extraordinar grup de oameni educati, va trebui sa treci examenul de admitere; va trebui sa demonstrezi ca joci dupa regulile noastre.

Trebuie sa respecti axiomele acceptate de aceasta comunitate.

  1. Nu exista nicio legatura intre boli diferite in acelasi organism.
  2. Fiecare boala trebuie sa aiba o cauza si doar o singura cauza.
  3. O boala poate fi eliminata numai prin distrugerea cauzei.
  4. Arma de distrugere trebuie sa fie izolata, purificata si specifica tintei ochite.
  5. Cea mai buna arma pe care o avem este cea mai buna tactica disponibila; altceva nu exista.

Ceea ce stim noi este tot ce se poate sti despre sanatate si ingrijirea sanatatii. Intr-adevar, noi schimbam tot timpul sfaturile, tehnicile de tratare si medicatia, dar nu face greseala sa crezi ca asta e vreo imperfectiune. Dimpotriva, asta se intampla pentru ca suntem mereu informati, pe creasta valului de noi descoperiri si progrese ale cercetarii, incat suntem capabili sa imbunatatim ceea ce avem la dispozitie si ceea ce stim. Retorica nu se schimba; un tratament care odinioara era celebrat ca si "leacul minune" si acum a fost aruncat la gunoi este prezentat cu alt produs, dar caracterizarea tratamentului a ramas la fel. Remediile se schimba, retorica nu. Antibioticele vindeca toate infectiile; analgezicele vindeca toate durerile; chirurgia, radiatiile si chimioterapia vindeca toate cancerele; toate bolile au medicamentul lor specific. Produsele se schimba odata cu trecerea timpului, pretentiile despre eficienta lor insa nu se schimba. Dar, intrucat noi suntem singura comunitate stiintifica adevarata, noi suntem si singurii care, prin lege, avem voie sa facem astfel de afirmatii, in ciuda faptului ca niciuna din ele nu s-a dovedit vreodata a fi adevarata.

Sa fim sinceri: noi ne asiguram ca fiecare remediu pe care-l folosim trece printr-un program riguros de testare, retestare si studii controlate. Niciun medicament nu este eliberat pe piata fara sa fi trecut prin ani de teste foarte costisitoare. Acest lucru ii protejeaza pe oameni de expunerea la medicamente periculoase sau de utilizarea necorespunzatoare a medicamentelor. Ghinioane nefericite cum ar fi Thalidomida (pe care am uitat s-o testam la gravide, pentru ca –nu-i asa- nimeni nu este dispus sa participe la un studiu dublu-orb riscandu-si bebelusii inca nenascuti) sunt efectiv doar exceptii. Am depasit această problema punand pe prospectele medicamentelor un avertisment si indemnand oamenii sa fie precauti cu acele medicamente pe timpul sarcinii. Nu puteti spune ca nu v-am prevenit.

Daca informam publicul despre rezultate initiale fantastice ale testelor pentru un nou produs, uneori ne ia valul atat de tare la cererea publicului, incat scurtam studiile. Aceasta inseamna ca avem voie sa introducem pe piata medicamentul inainte de finalizarea tuturor testelor si de stabilirea sigurantei produsului. Ati inteles, acest lucru se face numai si numai in interesul publicului, care nu mai doreste sa-i fie refuzat noul "medicament minune". Dupa cum s-a dovedit, in istoria recenta aproape toate medicamentele de succes – ma refer la succes economic - au ajuns pe post de tratament prin intermediul acestui traseu, caci traseul recomandat de obicei dureaza prea mult si este prea costisitor. Cand il putem convinge pe suferind ca un nou progres major este chiar dupa colt, cum ar fi AZT pentru SIDA, programe de vaccinare pentru epidemii care inca nu s-au intamplat, beta-interferon pentru scleroza multipla, scanare cu ultrasunete pentru sarcina, Prozac pentru depresie, viagra pentru impotenta samd, atunci opinia publica si presiunea maselor vor avea grija ca noi sa ne supunem cererilor populatiei. Pentru a servi cel mai bine poporul, in calitatea noastra de unici curatori stiintifici ai sanatatii si asigurarilor de sanatate, noi vom expune oamenii la aceste medicamente fara autorizatie, scurtand la maximum procesul de acordare a autorizatiei. Noi vrem doar sa va ajutam, v-ati dat seama. Daca timpul ne arata ca aceste medicamente sunt total inutile sau, mai rau, foarte periculoase, ne bazam pe primele rapoarte, care au prezentat eficacitatea si siguranta acestora, precum si pe faptul ca problema era atat de grava incat a trebuit pur si simplu sa actionam. Oh, pai nu a fost mai bine sa facem ceva decat sa nu facem nimic? Ah, da, ne pare rau de belelele neprevazute sau despre care nu v-am spus, dar nu uitati ca am facut o multime de bani, pe care acum ii investim in continuarea cercetarii, toate spre beneficiul vostru si al copiilor vostri.

Oare nu ar fi frumos daca medicamentele ar fi retrase de pe piata cu acelasi tam-tam in mass-media ca si la lansarea lor? Atunci am stim cu totii care sunt adevaratele probleme. Pana atunci, va trebui insa sa imi incredintati mie sanatatea si viata voastra, pentru ca eu sunt doctor.

Si cand eu va spun ceva, cand va "informez", pai sa faceti ce va spun! Pentru ca eu stiu tot ce e de stiut despre sanatatea voastra si cum sa am grija de ea; dati dovada de intelepciune, tineti-va gura si ascultati-ma pe mine.

Cand eu spun ca nu se mai poate face nimic, asta inseamna chiar nimic nimic, adica nimeni nu mai poate face nimic! E adevarat, habar nu am ce poate sau nu poate sa faca altcineva, dar asta este irelevant aici, caci eu posed cunostintele necesare. Eu stiu ce este bun pentru voi si stiu ca daca va fac sperante false asta poate duce mai tarziu la sentimente de abandon, depresie si resentimente. Prin urmare, este mult mai bine sa le aveti pe toate imediat si sa nu mai incercati nimic altceva. In plus, desigur, daca ar fi sa gasiti ajutor in alta parte, aceasta m-ar pune pe mine intr-o lumina proasta, caci eu stiu tot ce e de stiut despre sanatate. Deci faceti-mi o favoare si acceptati ceea ce va spun. Daca nu, eu imi iau mainile de pe voi; ramaneti singuri. Nu veniti inapoi la mine, cel care stie totul despre ingrijirea sanatatii, si sa asteptati sa va fac eu bine.

Blestemul vrajitorului in halat alb

Cand va spun ce ar trebui sa faceti pentru a reduce riscul de a fi atacat de creaturi ticaloase invizibile, apai sa ma credeti! Daca nu, nu numai ca va riscati voi sanatatea, dar -mai important- mariti in mod semnificativ riscul pentru restul populatiei. Daca va imbolnaviti, nu numai ca sunteti singurii vinovati din propria voastra prostie, dar veti mai raspandi totul si in jurul vostru. Voi, fiinte umane neglijent si insensibile! In aceasta tara libera, ar trebui sa se dea o lege care sa introduca la capitolul infractiuni faptul de a infecta un membru nevinovat al aceleiasi rase umane. Un comportament atat de iresponsabil ar trebui sa fie pedepsit prin tratament obligatoriu si izolare in sectii de spital pazite, pentru a preveni contactul. Siguranta si sanatatea comunitatii trebuie sa fie mai presus de dreptul individual al omului. Iar eu sunt singurul protector al sanatatii.

Blestemul vrajitorului in halat alb

Refuzul tratamentului inseamna sa-mi subminati autoritatea. Si fiindca nu exista nicio justificare pentru asta, intrucat intotdeauna m-am ocupat de voi in cel mai bun mod posibil, ca cineva care stie tot ce este de stiut despre sanatate si ingrijirea sanatatii trebuie sa ma tratati cu ceva mai mult respect. Eu solicit acest respect; nu e nevoie sa-l castig, ca doar am suferit destul trecand prin facultate si rezidentiat. De-acum ar trebui sa stiti ca eu merit doar elogii si respect, asa ca nu ma puneti la incercare! Cum pot sa va fac bine daca refuzati tratamentul? Si de ce ati vrea sa va duceti in alta parte, cand nimeni nu stie mai multe despre sanatate si ingrijirea sanatatii decat mine? Se transmite un mesaj gresit comunitatii cand refuzi tratamentul si ramai sanatos. Ceva este in neregula cu voi daca nu va imbolnaviti.

Blestemul vrajitorului in halat alb

Frica ii imbolnaveste pe atat de multi oameni. Teama de esec, de devalorizare, teama de boala. Frica este cauzata de lipsa de intelegere, deci informarea este vitala pentru a reduce teama si a accentua starea de bine. Intrucat eu stiu tot ce e de stiut despre sanatate si ingrijirea sanatatii, eu sunt cel mai in masura sa "informez" oamenii despre problemele de sanatate. Daca ne asiguram ca informatiile furnizate nu vor duce la intrebari stupide de genul "ce este boala?", sau "de ce am aceasta boala?", atunci avem situatia sub control. Deci, in locul acestor intrebari, sa ne concentram informarea pe ceea ce stim si sa le spunem oamenilor de ce anume trebuie sa le fie frica.
     "Daca aveti tensiune arteriala mare sau colesterol marit, sunt sanse sa faceti atac de cord sau accident vascular cerebral." Asta le va da oamenilor siguranta. Chiar daca nu exista dovezi stiintifice pentru aceste afirmatii, aceasta strategie imi va asigura un suvoi de pacienti speriati.
     "Daca nu va pastrati nivelul hormonal ridicat, veti face osteoporoza si va veti rupe oasele." Oare ar trebui sa le spunem ca terapiile hormonale cresc dramatic statisticile de cancer? Ei, o sa le ia mult timp pana sa-si dea seama si pana atunci eu poate ma mut cu cabinetul, asa ca sa nu-i deranjam cu statistici.
     "Daca nu faceti vaccinul antigripal o sa faceti bronsita si pneumonie iarna asta. La varsta voastra (varianta: „la diabetul vostru”), asta v-ar putea ucide." Oare ei stiu ca vaccinul gripal nu contine virusul de gripa actual (asta in cazul cand el chiar ar exista)? Nu le spune asta! De asemenea, nu le spui ca nu este o idee buna sa li se injecteze o combinatie de proteine izolate de la alti bolnavi de gripa din sezonul trecut.
     "Daca nu renuntati la fumat, nu va facem operatia de by-pass." Noi nu stim de fapt de ce sau cum se infunda vasele de sange si la oamenii care se alimenteaza foarte corect, care nu fumeaza si nu beau alcool, dar daca tot avem aceste argumente, sa profitam de ele. Infundarea vaselor de sange nu pare a fi exclusiv legata de fumat, de baut si de consumul de alimente grase, dar ce naiba, nu ne incurcam in detalii din astea.
     "Daca nu faceti chimioterapia asta, veti muri in sase luni. Acest medicament este puternic si specific; va va prelungi viata cu trei pana la sase luni." Evident, nimeni nu stie dinainte cand va muri cineva, dar fiindca eu sunt autoritatea cand e vorba de sanatate si ingrijirea sanatatii, nimeni nu este in masura sa conteste ce spun. Hei, eu pot sa spun tot ce vreau eu. Daca chiar muriti dupa sase luni si ati facut chimioterapia, pot afirma fericit ca fara ea nu ati mai fi avut nici macar trei luni, la viteza cu care progresa boala. Iaca!

Blestemul vrajitorului in halat alb

Eu controlez frica oamenilor, eu cel ce stie tot ce se poate sti despre sanatate si ingrijirea sanatatii. Si asa trebuie sa fie. Eu le spun oamenilor sa se teama ca sunt predispusi la cancer de san, la diabet zaharat, la artrita sau orice altceva, iar apoi trebuie doar sa astept ca frica sa-si faca treaba si sa creeze problema. Apoi, desigur, evolutia lucrurilor imi da dreptate si imi intareste statutul atotstiutor. Celalalt mare avantaj de a avea dreptate tot timpul in prezicerea bolilor oamenilor este ca dupa aia ma pot concentra pe preventie.

Preventia nu inseamna decat sa fiu vigilent pana cand se poate detecta boala. Avand scanari, controale, teste de sange etc. - toate metodele impresionante care depasesc nivelul de intelegere al amatorilor – asta ma va tine ocupat o vreme si asigura loialitatea fata de cauza. Cauza fiind: nimeni altcineva nu stie mai multe despre sanatate si ingrijirea sanatatii decat mine. La primul semn de probleme, lovim tare. Orice semn, absolut orice, poate fi interpretat ca "gata, au inceput problemele", si de aceea trebuie intervenit cat mai rapid cu un tratament puternic. Sa nu aud de chestii gen „gasim boala cand e prea tarziu pentru a mai face ceva”. Asta nu are sens din punct de vedere economic. Nu, nu, lovim devreme. Daca boala progreseaza mai repede decat am prevazut, atunci se poate accentua cat de norocosi ati fost ca s-a descoperit asa de repede, altfel ar fi fost intr-adevar un dezastru, nu-i asa...

Blestemul vrajitorului in halat alb

Deci daca vrei sa ai succes, daca vrei sa fii in frunte si la conducere, trebuie sa te asiguri ca toata lumea vrea sa te asculte. Cea mai buna metoda de a realiza acest lucru este prin crearea de confuzie, mentinerea ignorantei si raspandirea fricii printre admiratorii tai. Trebuie sa tii sub control ideile si oamenii care iti contesta autoritatea, care pun intrebari incomode si iti infiltreaza turma cu informatii nedorite. Acest lucru poate fi realizat cel mai eficient prin utilizarea armei ideale - FRICA. Ameninta-i pe clienti cu retragerea serviciilor tale, care sunt deosebit de eficiente dupa ce te-ai asigurat ca acesti oameni se bazeaza pe tine. Fa in continuare preziceri, bazate doar pe autoritatea ta si nu pe fapte. Discrediteaza oamenii incomozi si nu te confrunta cu problemele sau nu carecumva sa raspunzi calm la intrebari directe care nu se potrivesc cu cunostintele tale. Foloseste-ti autoritatea pentru a distruge orice opozitie; respinge-i pe toti cei care iti strica imaginea si rasplateste loialitatea prin si mai multa autoritate, care apoi poate fi utilizata din nou pentru a-ti consolida propria pozitie.

FRICA.

Blestemul vrajitorului in halat alb

~~~~~~~~~~~~

Sursa: Voodoo in Western Medicine, Patrick Quanten MD

6 comentarii:

  1. Nu stii daca sa razi sau sa plangi - le-a nimerit perfect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar vorbesti pe langa, FA porast-o .... cum dracu ai ajuns atat de retardata? Ma-ta nu te vede? Ma-ta nu stie sa citeasca de nu iti da doua palme peste fata aia a ta de retardata tratata cu ceai? ... Iti scrie omu un punct de vedere stintific demonstrat dar tu nu dai accept decat la comenturile ce iti fac tie placere? Asta e transparenta? Asa asculti tu toate opinile si toate punctele de vedere? Retardat-ooooooo .... si tu si prostu ala de copil ... ce va ajunge mai rau ca tine .... singurul prost mai mare ca tine este sotul tau ... ca te-a luat de nevasta.... sau poate ai ramas gravida ca proasta cu altu si ai zis ca e al lui ca sa te ia de proasta.... sictir FAAAA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca m-ai binedispus pe ziua de azi.
      Uite, pe asta ti l-am publicat, sa se vada ce stofa au unii comentatori si sa se mai amuze si altii care imi citesc blogul :-)

      Ștergere
    2. "porast-o" si "retardat-oooo" - haha, oooo, Feli, cum le atragi tu pe agramatele astea? vad ca le mai si tremura mainile pe tastatura din cauza ta :)))))
      minunat-ooo :))
      mereu cu drag, Sim

      Ștergere
    3. Nu stiu, Sim, dar mai am multe perle din astea... desi recunosc, asta e speciala, asa ca de Mos Niculae :-)
      Imi place ca agramatele astea nici nu isi dau seama ca prin asemenea comentarii imi arata cat le oftica postarile mele - o multumire mai mare nici ca puteam sa primesc!

      Ștergere
  3. tipul ar fi bun de cabaret cu numarul asta, daca nu am avea cimitire pline cu mortii aflati pe constiinta grea a doctorilor alopati.
    realitatea este chiar cu mult mai sumbra decat scrie el.

    RăspundețiȘtergere